Crtice

Čaruga

Čarug (treći s desne strane dolje), žandari i članovi društva Kolo gorskih tića nakon uhićenja (Osijek, 1924.)
Čarug (treći s desne strane dolje), žandari i članovi društva Kolo gorskih tića nakon uhićenja (Osijek, 1924.)
5.53Kviews

Jovo (Čaruga) Stanisavljević rođen je 27. veljače 1897. godine u selu Bare kraj Orahovice. Zahvaljujući populariziaciji kroz dramu, kazališne komade, film i novo snimljeni dokuementarni film neki tog slavonskog pljačkaša i višestrukog ubojicu nepravedno nazivaju “slavonskim Robin Hoodom”.

Čaruga je svoj kriminalni životni put započeo bijegom iz austrougarske vojske pretvarajući se da je časnik Fet upućen na odmor u Osijek. Uskoro u ljubavnoj svađi oko djevojke Katike ubija po prvi put. Lokalni seoski moćnik Stanko Bošnjak mu prijeti uhićenjem, pa ubija i njega. Ubojstvu daje prizvuk borbe protiv kapitalizma budući da je Bošnjak bogati seljak. Uskoro je uhićen i osuđen na četiri godine zatvora. Kaznu je izdržavao u Sremskoj Mitrovici odakle bježi 1919. godine. U Slavoniji je u to vrijeme djelovalo više razbojničkih družina, većinom dezertera nazvanih Zeleni kader. Čaruga se pridružio družini Bože Matijevića zvanoj “Kolo gorskih tića”. Na tadašnjoj potjernici za Čarugom stajala je nagrada od 5.000 dinara. Razbojnička družina je vršila prepade i pljačke na bogate seljake, trgovce i svećenike. U napadima su više puta ranjavali ili ubijali svoje žrtve. Radi čestih prepada jugoslavenske su vlasti pojačale prisustvo žandara na tom području. U sukobu sa žandarima 1920. pogiba Matijević i Čaruga postaje vođa (harambaša) pljačkaške družine. U proljeće 1921. okuplja još veću pljačkašku skupinu i nastavlja pohode. Radi sve većeg pritiska vlasti Čaruga se u ljeto 1922. odlučuje pritajiti u Zagrebu. Tu se predstavlja kao bogati gospodin iz Vinkovaca i navodno se čak liječi od sifilisa. 14. listopada 1923. sa družinom napada posjed grofa Eltza u Ivankovu kod Vinkovaca. Tijekom pljačke očevidac je pozvao žandare i po njihovom dolasku došlo je do oružanog sukoba. Nakon toga Čarugina potjernica je iznosila 120.000 dinara i tražio se živ ili mrtav. Nakon uhićenja je osuđen na smrt. Kazna je izvršena vješanjem u Osijeku na Čarugin 28. rođendan 27. veljače 1925. godine. Navodno su mu posljednje riječi bile: “Zbogom narode, Čaruga putuje!”.

Opširniji rad o ovoj temi potražite na ovom linku.

Izvori:

  • “Čaruga”, URL: http://www.film.hr/bazafilm_film.php?film_id=301  (22.3.2010.)
  • “Jovan Stanisavljević Čaruga”, URL: http://www.moljac.hr/biografije/caruga.htm (22.3.2010.)
  • “Jovo Stanisavljević Čaruga”, URL: http://en.wikipedia.org/wiki/Jovo_Stanisavljevi%C4%87_%C4%8Caruga (22.3.2010.)
  • “Jovo Čaruga i nakon 80-ak godina golica maštu Slavonaca”, URL: http://www.jutarnji.hr/jovo-caruga-i-nakon-80-ak-godina-golica-mastu-slavonaca/505133/ (22.3.2010.)
  • Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjige, DVD izdanje
Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.