BiografijeNa današnji dan

Claude Oscar Monet

7.64Kviews

Francuski impresionistički slikar Claude Oscar Monet, rodio se na današnji dan 14. studenog 1840. u Parizu. Zovu ga “slikarom svjetla”. Slikao je svijetli dan, odraz oblaka u vodi, nebo, bjelinu snijega. Za njega su ljudi pomalo nebitni. Poput zastavica što na njegovim slikama vijore na vjetru. Sa ‘ štafelajem’ i stoličicom lutao je uokolo i prizore nije samo skicirao već im se na licu mjesta gorljivo brzim potezima posvećivao. ‘Loveći’ trenutak, dojam, prvi pogled, impresiju.

Otac mu je bio prekupac i imao je trgovinu kolonijalnom robom. Nije baš poslovala zadovoljavajuće pa obitelj seli na sjever Francuske dok je Claudu Oscaru bilo pet godina. U Le Havre. Tamo 1873. nastaje slika “Impresija, izlazak sunca”. Taj jutarnji ugođaj naslikan u luci u La Havreu zapravo je ‘podario’ ime čitavom umjetničkom pokretu. Danas je djelo u pariškom muzeju Marmottan. Posve me se dojmilo ‘Polje s makovima kod Argenteuila’. Kao pravi Parižanin poveo je velegrad sa sobom i na selo. Prirodi dodaje lijepo odjevene ljude, obrise im. Krajolik bez dama, to mu baš i ne ide. U d’ Orsayu je i velepoznati triptih ‘Doručak u travi’ iz 1865. Monet je morao ostaviti sliku kao zalog stanodavcu jer nije platio nekoliko stanarina.

Le déjeuner sur l'herbe
Le déjeuner sur l’herbe

Slikao je čitave serije slika katedrale u Rouenu. U različita doba dana, pri različitim atmosferskim prilikama. Ta je katedrala jedno od najznačajnijih srednjovjekovnih ostvarenja s kasnogotičkim čuvenim pročeljem ukrašenim brojnim figurama. No, Monet se smjestio kao podstanar u sobičku nasuprot tog pročelja. No, nije mogao, siromašak predugo zadržati tu sobu. Neke ‘izvedbe’ katedrale su u Baselu, Massachusettsu, jasno i u Parizu. Čuvena je studija njegove pokćerke u prirodi sa suncobranom. Djelo je u muzeju u Washingtonu.

Vrlo je potresna slika njegove velike ljubavi Camille na samrtnoj postelji. To je intimno svjedočenje o najtežim satima voljene osobe. Slika je također u d’Orsayu. Dvaput je Monet operirao očnu mrenu. Počesto je bio deprimiran i obeshrabren. Najviše je volio odlaziti u svoj privatni vrt, koji je s ljubavlju uspio urediti i tamo slikati, lopoče.

Umro je 1926. u Givernyju.

La cathédrale de Rouen, le portail et la tour Saint-Romain, plein soleil, harmonie bleue et or
La cathédrale de Rouen, le portail et la tour Saint-Romain, plein soleil, harmonie bleue et or

Leave a Response

Alen Barbić
Diplomirao razrednu nastavu i njemački jezik. Poučava njemački jezik u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. Dramski je pedagog u kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca, pri Centru za kulturu.