BiografijeNa današnji dan

Clark Gable

5.73Kviews

Clark Gable, visoki, uglavnom sramežljivi mladić, prodoran zavodnik, jedan je od najboljih i svakako najpopularnijih glumaca 30 – tih godina prošlog stoljeća. Umro je od četvrtog srčanog udara 16. studenog 1960. godine.

1934. g u filmu Franka Capre ‘Dogodilo se jedne noći’ dobio je Oskara. Glumio je s mnogim znamenitim damama i gospodom svog vremena. Joan Crawford, Jean Harlow, Gretom Garbo, Jamesom Stewartom, Marylin Monroe u zadnjem im filmu. Tragična smrt u zrakoplovnoj nesreći jedne od supruga, Carole Lombard, u siječnju 1942. posve mu je promijenila ‘svijet’. Tijekom Drugog svjetskog rata završio je časničku školu i kao poručnik na bombarderu letio u 5 borbenih misija. Zbog iznimne popularnosti povučen je iz aktivne službe. Otpusne papire mu je potpisao kapetan Ronald Reagan, kasniji predsjednik SAD-a.

I, malo je reći, da ga je samo proslavila uloga Retha Butlera u filmu ‘ Zameo ih vjetar’ iz 1939. prevedenog i kao ‘ Prohujalo s vihorom’ (‘Gone with the wind’). Ta ga je rola obilježila i po njoj ga pamte svi. Ukupno je snimio 60 filmova tijekom tri desetljeća.

Leave a Response

Alen Barbić
Diplomirao razrednu nastavu i njemački jezik. Poučava njemački jezik u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. Dramski je pedagog u kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca, pri Centru za kulturu.