Filmovi

Nepomirljivi

2.22Kviews

“Nepomirljivi” predstavlja jedno od najboljih uradaka legendarnog Clinta Eastwooda koji se je dokazao tijekom karijere ne samo kao karakteran glumac već i kao vrlo kvalitetan redatelj. Film pripada žanru vesterna i sadrži u sebi tipična obilježja klasičnog vesterna (pojedinca-osamljenika u sukobu s društvom, samotnog jahača, borbu dobra i zla, surovost uvjeta… ), no međutim predstavlja i svojevrsnu modernu reviziju, novi pogled na to razdoblje. U filmu se pokušalo razotkriti mitove na kojima počiva tradicija Divljeg zapada o legendarnim junacima koji su svi bili pozitivci i negativcima s one strane zakona koji su uglavnom nesretno završili. Element povijesnog realizma i moralne note je dat već kroz glavne likove ( nema crno-bijele karakterizacije). Najbolje se ocrtava upitnost istinitosti junačkih legendi kroz lik jeftinog, neprofesionalnog romanopisca Beauchama koji lažno opisuje i veliča događaje kojeg je odglumio Saul Rubinek inače dosta zanimljiv glumac s dosta dobrih sporednih uloga (Vatromet taštine).

Vremenski film je smješten u drugu polovicu 19. st, a prostorno negdje na području Srednjeg zapada. Pejzaži prekrasno dočaravaju svu ljepotu još nepokorene divljine te naglašavaju i njenu surovu stranu za ljude van gradova i naselja koji su u teškim uvjetima morali raditi da bi opstali. Krajolike Srednjeg zapada zamjenila su prostranstva Alberte u Kanadi. S glavnim likom Williamom Munnyem (Clint Eastwood) susrećemo se na farmi gdje se on u oskudnim uvjetima uzgojem svinja bori za preživljavanje sebe i svoje dvoje malodobne djece. Lik Munnya je lik nekadašnjeg surovog, svirepog razbojnika i odmetnika kojeg je ljubav žene uspjela preobratiti i vratiti na put dobra. Nakon ženine smrti on se i dalje trudi da se drži toga puta iako naslućujemo stanovitu dihotomiju da nekadašnje karakterne crte hladnokrvnosti i brutalnosti nisu posve nestale. Radnja filma se svodi na čin osvete.

 

U filmu je osveta glavni pokretač radnje prvo kada kauboji unakaze prostitutku i drugi put u drugom djelu filma kada šerif grada Big Whiskeya dade mučiti i ubiti Munnyevog prijatelja Neda. Pošto je jedan kauboj iz vlastite frustracije divljački unakazio prostitutku, a šerif (Gene Hackman) ga nije primjereno kaznio već je naložio da za nadoknadu dovedu konje što upućuje da se žene (prvenstveno prostitutke) na tim prostorima nisu tretirale kao jednakopravna bića već kao imovina koju valja štiti, koja ipak nije vrijedna fizičkog kažnjavanja ili zatvaranja muškaraca. Žene iz bordela potom daju nagradu od 1000 dolara za likvidaciju spomenutog kauboja. Vijest o nagradi dolazi do Munnya preko tobožnje tvrdog, čvrstog, mladog revolveraša (Jamiz Woolvett) koji nudi posao Munnyu i da dobit dijele po pola. Taj par je u neku ruku i karikatura zlikovaca Divljeg zapada jer mladi i ambiciozni revolveraš je u biti neiskusan i strašljiv mladić koji je k tome još i slabovidan, a Munny je sjena nekadašnjeg imena oronuli starac koji prihvaća posao samo radi svoje djece. Navedenom paru se priključuje i prijatelj Munnyev iz vremena njihovog pustošenja Ned (Morgan Freeman) koji je također druga osoba od one iz prošlosti. Koliko je nestalo one njihove snage, nemilosrdnosti vidljivo je kroz cijeli film, ali najbolje je prikazano kada trebaju ubiti kauboja u jednom klancu. Ned ne može to učiniti čisto iz razloga što više ne nije u stanju ubiti čovjeka hladnokrvno iz zasjede (crta milosrđa), a Munnyi puca i promašuje te samo ranjava (crta fizičke degradacije). Šerif Little Bill organizira potjeru i nakon likvidacije drugog kauboja hvata Neda koji u tome nije sudjelovao zvjerski ga muči i ubija te teatralno izlaže njegovo tijelo na glavnoj ulici kao opomenu svima koji bi pokušali uzeti pravdu u svoje ruke. Poslje tog čina prava Munnyeva narav izbija u vrtlogu bijesa, gnjeva i želje za osvetom prijatelja.

U sumornom gradiću u krčmi dolazi do tipičnog kaubojskog obračuna u stilu “Spaghetti” vesterna u kojem Munnyi sam pobije šerifove zamjenike i njega samoga. Snagu i samopouzdanje je Munnyi našao u alkoholu, što upućuje da u trezvenom stanju nije bio u mogućnosti to izvesti, a u i u jednom od dijaloga s Nedom doznajemo da je u mladosti kada je čino nedjela većinom bio u pijanom stanju tu je naglašen problem alkoholizma kao jedan od uzroka većine negativnih pojava u ljudskom društvu. Likom Neda se je htjelo ukazati i na probleme rasizma jer su njegove šanse nakon uhićenja već time bile manje što je crnac osumljičen da je ubio bijelca. Gene Hackman je odlično odglumio samodopadnog, sadističkog i despotskog šerifa Billa Daggetta koji vodi grad kao svoj posjed i ne dopušta nikakovo drugačije mišljenje niti ponašanje. Njegova smrt nije posve opravdana jer on je ipak provodio zakon i kažnjavao prijestupnike i plaćenika kao što su bili i Munny i Ned, ali njegovi postupci su bili daleko od pravde i prava. Do sukoba ta dva lika (Munnyi i Daggett) moralo je doći i redatelj je uspješno to odgađao za više od 3\4 filma kada u konačnoj kuluminaciji dolazi do obračuna. Obilna kiša i nevrijeme uoči sukoba samo pojačava dramatičnost i napetost radnje. Film predstavlja jedan novi antijunački pogled na vestern jer pravih junaka u suštini nema, vjerno prikazuje vrijeme radnje i svakako je jedan od vrijednih primjeraka toga žanra. Nepomirljivi su dobili četri Oskara za najbolji film, režiju, sporednu mušku ulogu (Hackman) i montažu te pet nominacija za oskara. Film je redatelj simbolički posvetio “Sergiu i Donu” što se odnosi na Sergia Leona i Dona Siegela ( serijal Prljavi Harry), režisere u čijim je filmovima Clint Eastwood oživio neke trajno memorabilne karaktere snažnih, odlučnih i beskompromisnih muškaraca koji se u svijetu zla bore za dobro bez obzira na cijenu i posljedice.

Nepomirljivi, američki fim, 1992., u boji , trajanje 131 minuta, producent: Clint Eastwood, redatelj: Clint Eastwood, scenarij: David Webb Peoples, snimatelj:Jack Green, glazba: Clint Eastwood, Lennie Niehaus, scenografija: Janice Blackie-Goodine, kostimi: Valerie O’Brien, montaža: Joel Cox

Uloge: Clint Eastwood (William Munny), Morgan Freeman (Ned Logan), Gene Hackman (Little Bill Daggett), Richard Harris (English Bob), Saul Rubinek (W.W.Beauchamp), Jamiz Woolvett (The Schofield Kid), Frances Fisher (Strawberry Alice), Anna Levine (Delilah Fitzgerald)….

Leave a Response

Dražen Klinčić
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.