Rasprave

Javni apel

1.38Kviews

Potaknuti i uznemireni medijskim najavama (Slobodna Dalmacija, 1. srpnja 2016.) o mogućnosti da nakon 7. srpnja ove godine dođe do nepovratne devastacije lokaliteta u Rižinicama iznad Solina, mjesta prvorazredne važnosti za povijesnu i kulturnu baštinu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda, na kojem su pronađeni neki od najstarijih epigrafskih spomenika i svjedočanstava o ranosrednjovjekovnoj hrvatskoj povijesti, primjerice natpis kneza Trpimira, obraćamo se javnosti i nadležnim institucijama s javnim apelom da se navedeno spriječi.

Prema navodima iz novinskoga članka, splitski i solinski arheolozi i konzervatori već su dugo pokušavali uvjeriti nadležne lokalne, županijske i državne vlasti da se problem zaštite i prezentacije ovog vrlo važnog lokaliteta riješi nadvožnjakom, kako bi se omogućio nastavak istraživanja i kvalitetna prezentacija nalaza, ali do sada nisu naišli na razumijevanje, navodno zbog nedostatka financijskih sredstava.

Smatramo da navedeni navodni nedostatak ni u kojem slučaju ne smije biti izlika za devastaciju lokaliteta, jer će time materijalna i nematerijalna šteta nanesena povijesnoj i kulturnoj baštini biti nemjerljivo veća i nepopravljiva.

Smijemo li dopustiti da u samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj padnemo ispod standarda naših velikih prethodnika i čuvara baštine, poput glasovitog don Frane Bulića, koji su u mnogo težim i nepovoljnijim vremenima i okolnostima za naš narod uspijevali štititi i braniti baštinu na način koji i danas može poslužiti kao nadahnuće? Nemojmo dopustiti da ostanemo upamćeni kao generacija koja je u 21. stoljeću devastirala ključna mjesta nacionalne baštine zbog – plinskih cijevi!

 

Na znanje:

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske

akad. Željko Reiner, predsjednik Sabora Republike Hrvatske

Tihomir Orešković, predsjednik Vlade RH

Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi RH

prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Vladi RH

sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u Vladi RH

U Zagrebu, 4. srpnja 2016.

prof. dr. sc. Damir Agičić

predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti

 

izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac

predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu

 

prof. dr. sc. Borislav Grgin

Katedra za svjetsku povijest u srednjem vijeku

Odsjek za povijest

Filozofski fakultet u Zagrebu

 

Leave a Response

Damir Agičić
Od 1989. godine radi na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao asistent, odnosno kao docent (1999-2004), izvanredni profesor (2004-2009) i redovni profesor (od 2009). Od 1996. do 2008. urednik je udžbenika i priručnika za nastavu povijesti u Profil Internationalu. Bio je urednik opće povijesti novog vijeka u prvim svescima Hrvatske enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Od 2001. uredio je brojne knjige s područja povijesti i nastave povijesti objavljenih u izdanju Srednje Europe, Profila i FF Pressa. Sudjelovao je na brojnim seminarima i znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu, ukupno na više od trideset skupova.