Na današnji dan

Bruno Schulz

2.87Kviews

Na današnji dan 19. studenog 1942. godine, mučki, podlo, bezosjećajno i zvjerski, hicem iz pištolja ubijen je u židovskom getu u Ukrajini, metkom nacističkog vojnika na ulici, Bruno Schulz, znameniti poljski književnik i profesor crtanja.

Poznata mu je zbirka ” Dućani cimetne boje”, objavljena i na hrvatskom jeziku u izdanju Litterisa, urednika Dražena Katunarića:

“Ta ptičja predstava mog oca bila je posljednja eksplozija šarolikosti, posljednji i sjajni protumarš fantazije koju je taj neponovljivi improvizator, taj mačevalac mašte donio na nasipe i rovove jalove i puste zime. Tek danas shvaćam samotno junaštvo kojim je sâm samcat objavio rat neizmjernoj stihiji dosade u kojoj se kočio grad. Lišen bilo kakve potpore, bez priznanja s naše strane, taj nadasve čudnovati čovjek branio je izgubljenu stvar poezije. Bio je on čudesni mlin u čije su se lijevke sipale mekinje praznih sati, da bi u njegovim kotačima procvjetale u svim bojama i mirisima istočnjačkih korjenčića.”, tako je pisao Schulz.

Leave a Response

Alen Barbić
Diplomirao razrednu nastavu i njemački jezik. Poučava njemački jezik u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. Dramski je pedagog u kazališnoj družini Pinklec iz Čakovca, pri Centru za kulturu.