Skupovi i konferencije

Memorial de la Shoah – seminar za hrvatske nastavnike

1.32Kviews

U Parizu je od 28. studenog do 1. prosinca 2016. god. održan seminar u Memorialu de la Shoah na kojem je prisustvovalo 17 nastavnika iz Hrvatske. Skup je organizirala AZOO u suradnji s institutom Memorial de la Shoah. Svečanom otvorenju seminara nazočili su hrvatski veleposlanik dr.sc. Ivo Goldstein, ravnateljica Agencije Jadranka Žarković Pečenković i  Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest pri AZOO.

Tema seminara je bila “Holokaust i genocidi 20. stoljeća”. Tijekom brojnih i intenzivnih predavanja koja su držali profesori s francuskih fakulteta i instituta slušali smo o korijenima mržnje i antisemitizmu, vremenu nacističke Njemačke, holokaustu i progonu Židova i Roma, deportacijama, o sistemu gulaga tijekom Staljinove komunističke diktature. Imali smo prilike i čuti neke sasvim nove teme poput prvog genocida u 20.st. nad narodom Herero, Turaka nad Armencima, genocidu nad Tutsijima u Ruandi te diktaturi Crvenih Kmera u Kambodži. Posjetili smo sabirni logor spomen – područje Drnacy, obišli stalni postav muzeja Memorijala Shoah te smo imali veliku čast upoznati Idu Grinspan, preživjelu logorašicu Drancyja i Auschwitza koja nas je oraspoložila svojim optimizmom i vedrinom.

Sudionice edukacije s preživjelom Idom Grinspan
Sudionice edukacije s preživjelom Idom Grinspan

Također, prisustvovali smo i svečanom potpisivanju daljnje suradnje Agencije za odgoj i obrazovanje i Memoriala Shoah kojim će se hrvatskim nastavnicima omogućiti nastavak te hvalevrijedne edukacije i suradnje.

Na kraju radnih dana ostalo je ponešto vremena i za razgledavanje Pariza te posjet mnogobrojnim muzejima i znamenitostima (Louvre, Versailles, Centre Pompidu, Orsay…).

Marija Gabelica
Diplomirala je povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te bibliotekarstvo. Radi kao prof. povijesti u Srednjoj školi Koprivnica.