Crtice

Kvirin

2.33Kviews

Sisački biskup i mučenik, biskupovao u Sisciji od 284. do svoje smrti 303.g. Živio je u vrijeme posljednjih velikih progona kršćana koje je provodila rimska vlast, u vrijeme vladavine careva Dioklecijana i Maksimilijana.

Dioklecijan je 303.g. izdao stroge zakone protiv kršćana na temelju kojih je uhićen i sisački biskup Kvirin. Iz Siscije ga šalju u Svariju da ga tamo osude na smrt. Smrt je izvršena utapljanjem u rijeku Sibaris (danas Guns), koja teče pokraj grada. Tom prilikom zbilo se čudo: kada je bačen u rijeku, dugo je ostao na površini i razgovarao s prisutnima. Kada je napokon potonuo, kršćani su izvadili njegovo tijelo iz rijeke i pohranili ga u crkvi u Savariji. Zbog provale Huna, tijelo je preneseno u Rim gdje se 1140. prenosi u crkvu sv. Majke Božije preko Tibera, a tamo se i danas nalazi.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.