Poučavanje povijesti

„Vukovar grad heroj“ – terenska nastava iz povijesti

2.7Kviews

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba „Nastava se osim klasičnog načina u učionicama planira i kroz različite oblike poučavanja izvan  Škole poput organiziranja edukativnih izleta, terenske nastave, posjeta i organizacija izložbi,  posjećivanje kazališnih i kino predstava, projektnih dana, integrirane nastave u skladu sa smjernicama Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda. Glavna zadaća kurikuluma je izgradnja jedinstvenog profila Škole. Školski kurikulum osobna je iskaznica i odraz Škole i njene filozofije. Svi sadržaji i aktivnosti usmjereni su na ostvarivanje ciljeva i  zadataka odgoja i obrazovanja, kako bi promovirali intelektualni, osobni, socijalni, duhovni i tjelesni razvoj učenika.“  (Iz Školskog kurikuluma za šk. g. 2009./2010.)

NAPOMENA: Prikazana je terenska nastava prije uspostave dvodnevne terenske nastave Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Više o tom programu čitajte uskoro na povijesnom portalu.

Vukovar grad heroj – terenska nastava iz povijesti

Ciljana skupina: 1A i 1B razred.

Vrijeme trajanja: jedan nastavni dan, 11. studeni, 2009.

Realizacija: – Smiljana Lazić Marinković, nastavnica povijesti – voditeljica terenske nastave.

– Mirela Jukić, nastavnica tehničkog crtanja – razrednica 1A raz.

– Dajana Podolski Gračanin, nastavnica glazbene kulture – razrednica 1D raz.

– Jelena Popović, nastavnica hrvatskog jezika i književnosti.

Cilj terenske nastave: odati počast svim sudionicima Domovinskoga rata, posebice braniteljima Vukovara, grada simbola hrvatske slobode; doživjeti jedinstvenu atmosferu, snažne  emocije, posebna iskustva i mogućnosti učenja koja se razlikuju od onih stečenih u učionici.

Zadaće terenske nastave: potaknuti kritičko razmišljanje i razumijevanje prošlih i sadašnjih događaja; potaknuti razvoj svijesti o osobnoj i zajedničkoj odgovornosti, o uporabi i zlouporabi ovlasti i moći, o ulogama i odgovornostima pojedinaca, organizacija i nacija kada  su suočeni s kršenjem ljudskih prava.

Način realizacije: psihološka priprema učenika na nastavi i u autobusu; učenje i istraživanje  na terenu i prezentacija u školi – izradba fotografija, literarnih i likovnih radova za školski pano.

Očekivani rezultati i način vrjednovanja: osobni rast učenika i poticaj novim povijesnim,  moralnim i etičkim pitanjima; izradba powerpoint prezentacije – Albuma o našem doživljaju  žrtve Vukovara, 18 godina poslije.

Vremenik aktivnosti:

7.00 – 11.00 – polazak iz Zagreba, putovanje do Vukovara: poticanje intelektualne znatiželje i psihološka priprema  učenika uz „Priče iz Vukovara“, Siniše Glavaševića i priče drugih suvremenika te glazbu nastalu u vrijeme Domovinskoga rata.

11.00 – dolazak u Vukovar i sastanak s mjesnom voditeljicom, gospođom Vilmom Vidović,  koja nas je provela mjestima stradanja Vukovaraca i od koje smo dobili informacije „iz prve  ruke“.

11.00 -11.30 – u pratnji voditeljice muzeja “Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.”, gospođe Nevenke Soldo, pogledali smo film o stradanju Vukovara i njegovih stanovnika, a  zatim smo razgledali najveću ratnu kliniku u vrijeme Domovinskoga rata i „ zid smrti“.

11.30 – 13.00 – razgledali smo: velepromet, stolariju, Memorijalni centar Domovinskog rata i prostor Vojarne „204. brigade Hrvatske vojske Vukovar“, u pratnji vojnog stručnog  vodiča, gospodina Marina Ivankovića. U MC Domovinskog rata razgledali smo izložbu  „Sjećanje na Domovinski rat – bitka za Vukovar“, koja prikazuje događaje do 18. studenog  1991., okupacije Vukovara. Također smo razgledali Vanjski postav muzeja sa simulacijom bojnog polja, izloženom vojnom tehnikom korištenom u Domovinskom ratu i suvremenom streljanom.

13.00 – 13.15 – razgledali smo Vodotoranj, simbol obrane i stradanja Vukovara.

13.15 – 14.30 – posjetili smo Crkvu sv. Filipa i Jakova i Pastoralni centar sv. Bono. U pratnji fra. Propadala razgledali smo obnovljenu Crkvu sv. Filipa i Jakova, a u Centru sv. Bono pogledali smo dokumentarni film o stradanju Vukovara te se odmorili i okrijepili, a potom nastavili s radom.

14.45 – 15.15 – posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i masovnu grobnicu hrvatskih branitelja sa 938 bijelih križeva. Voditeljica groblja iscrpno nas je informirala o nastanku i značenju groblja, a mi smo paljenjem svijeća odali poćast žrtvama.

15.30 – 16.15 – razgledali smo Spomen dom na Ovčari gdje smo od voditelja dobili iscrpne informacije o stradanju ranjenika i bolničkog osoblja vukovarske bolnice, 20. studenoga 1991. Potom smo, paljenjem svijeća kod masovne grobnice, odali počast žrtvama.

16.30 – 17.00 – zbog kiše i hladnoće, slijedilo je samo kratko razgledavanje barokne jezgre grada.

17.00 – 18.30 – odmorili smo se i okrijepili u restoranu broda na Dunavu.

18.30 – 22.00 – povratak u Zagreb.

Rezultat terenske nastave: prezentacija – Album o našem doživljaju  žrtve Vukovara, 18 godina poslije.

 

Smiljana Lazić Marinković
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.