Poučavanje povijesti

Prezi u nastavi povijesti

4.23Kviews

U današnje vrijeme, kada je Internet dostupan u gotovo svakoj prilici, važno je učenicima otkrivati nove i zanimljive načine predstavljanja nastavnog sadržaja. Internet mi je, u OŠ Šećerana, gdje sam na stručnom osposobljavanju, dostupan svakodnevno u učionici povijesti i, priznajem, vrlo je koristan prilikom izvođenja nastave. Iako sam mišljenja kako je knjiga, kao osnova nastavnog procesa nezamjenjiva, ovakav način nastave učenicima je vrlo blizak i time učinkovit. Naime, učenici su upoznati s raznim modernim načinima predstavljanja nastavnog sadržaja, ali uvijek možemo pronaći novine s kojima se još nisu susreli i time im dodatno približiti nastavnu građu koju moraju usvojiti.

Interaktivni multimedijski sadržaji dobro su prihvaćeni kod učenika te su im zanimljivi i, po mome mišljenju, čine sadržaje lakše pamtljivim i pristupačnijim. Prilagođeni nastavnom sadržaju te naravno dobi učenika, spomenuti sadržaji nastavne sate obogaćuju svojim brojnim karakteristikama.

Ono što ja vama želim predstaviti jest Prezi. Vjerujem kako ste se već susreli s navedenim alatom, ali za one koji nisu, korisno je znati. PowePoint je već svima jasan i poznat i do trenutka dok nisam otkrila Prezi bio mi je omiljeni alat za izradu prezentacija. Međutim, nakon što sam počela raditi u Preziju, shvatila sam koje su njegove prednosti i mogućnosti.

Prezi je alat, nastao 2009.godine, u kojem vaša kreativnost može doći do maksimuma. Prije svega treba napomenuti kako je besplatan te se možete na stranici prezi.com registrirati s računom skole.hr ili nekim drugim, ovisno koji imate. Nakon što ste se registrirali, zabava može početi.

NAPOMENA: Veličina PREZI prezentacije ovisi o količini multimedijskog materijala (grafike, video, glazba) koji dodajete. Imajte na umu da velike i po količini teške prezentacije zahtijevaju malo bolju konfiguraciju računala.

Vrlo je jednostavan za upotrebu. Negativna je odrednica jedino činjenica kako ne postoji, na stranici prezi.com, objašnjenje za korištenje alata na hrvatskom jeziku. Ipak, unatoč tome, zaista je jednostavno shvatiti upute te iskoristiti mogućnosti navedenog. Sve prezentacije ostaju snimljene na vašem računu te su uvijek dostupne (uz pretpostavku da je i Internet dostupan). Međutim, ono što zaista jest odlično je činjenica kako se prezentacija može skinuti na računalo te pomoću USB sticka upotrijebiti i u situacijama s nedostatkom Internet veze.

Ne postoje tipični slajdovi koji prolaze jedan za drugim, kao što je primjer u brojnim drugim alatima ovakvog tipa. Prezi se sastoji od platna koje vi, ovisno o sadržaju i potrebi, oblikujete dodavajući slike, video materijale, tekst i brojne druge sadržaje. Naravno, postoje već brojne i zaista zanimljive teme u koje, nakon što ste ih izabrali, ubacujete sadržaj, ali možete i sami izraditi vlastitu temu te ju u potpunosti urediti. Prezi je meni zanimljiv iz nekoliko razloga, ali svakako je prvi animacija i uvećanje sadržaja. Naime, učenici sadržaj doživljavaju pomoću uvećavanja, rotacije i animacije. Uvećavanjem sadržaja te laganim prelaskom na sljedeći, Prezi vrlo jasno i kontinuirano prikazuje potrebno. Vrlo je zanimljivo kada neki sadržaj, primjerice slika ili video, iskoče iz platna. Efektivnije je i samim time, uočila sam kod učenika, bolje se pamti takav sadržaj. Prezi se može koristiti za razne tipove nastavnih sati – obradu novih sadržaja, vježbu, provjeravanje ili ponavljanje. Ujedno učenici uče, ali se i, na edukativan i metodički i didaktički primjeren način, zabavljaju.

Ekran za uređivanje podsjeća na PowerPoint - trenutno vidite kako se umeću multimedijski dodaci
Ekran za uređivanje podsjeća na PowerPoint – trenutno vidite kako se umeću multimedijski dodaci

Predstavit ću jednu svoju prezentaciju koju možete pogledati na mojem Prezi profilu. Na istom profilu možete vidjeti i ostale primjere. Prezentacija je za šesti razred, obrada nove nastavne jedinice pod nazivom Arapi i širenje Islama.

Za navedenu sam prezentaciju izabrala već ponuđenu temu. Platno je zelene boje (simbolika – zelena kao boja koju islam slavi) s kompasom koji pokazuje na istok (Arapi – istočno od naših krajeva). Samim odabirom platna, učenici su vizualno upoznati s početnim informacijama o Arapima i islamu. Za početak sam učenicima predstavila Arapski poluotok s nekoliko važnih temeljnih informacija te s dvije slike koje, klikom na njih, iskaču s platna te u velikom formatu prikazuju geografski položaj poluotoka. Svaki sljedeći prikaz sadržajno i kontinuirano prati nastavnu jedinicu iz udžbenika (upoznavanje s Muhamedom, Kuranom, dnevnom molitvom, hidžrom i džihadom, povijesnim nastankom arapske države i kulture). Prezentaciju sam obogatila brojnim slikama i video materijalom koji je lako dostupan na internetu. Važno je napomenuti kako se pojedni slajdovi vrlo lako mogu dodavati i uklanjati. Na gornjoj alatnoj traci postoji Frames&Arrows gdje postoji izbor od nekoliko okvira pomoću kojih možemo oblikovati pozadinsko platno te dodavati slajdove. Jednako je jednostavno dodati slike ili video materijal. Na istoj alatnoj traci prikazan je Insert u kojem postoje opcije za dodavanje slike (Image), videa (YouTube video), pozadinske glazbe (Add Background Music) i sličnih materijala.

Dakle, prezentacija ima svoj put koji vrlo jednostavno i lako slijedi tijek misli i nastavnu jedinicu, ali u pojedinim trenucima, kako ne bi postalo previše jednolično, uvećanjem određenih sadržaja skreće s puta i učenicima prikazuje, na zanimljiv način, pojedine isječke.

Smatram kako je Prezi izvrstan alat za izvođenje nastave i preporučam da ga isprobate. Uz malo vježbe i truda, vaša kreativnost zaista može potaknuti radoznalost kod učenika i time im olakšati usvajanje nastavnog sadržaja.

Leave a Response

Mirna Glavan
Rođena sam 1988. godine u Osijeku. Završila sam osnovnu školu i opću gimnaziju u Belom Manastiru te 2007. godine upisala smjer Hrvatski jezik i književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku. U srpnju 2013. godine diplomirala sam s temom "Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije" te stekla zvanje magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i magistra edukacije povijesti.