Poučavanje povijesti

Vukovar – terenska nastava

4.18Kviews

Pretposljednja cjelina udžbenika koji koristimo, za osmi razred osnovne škole, nosi naziv Postanak i razvoj samostalne Hrvatske države. Navedena se cjelina odnosi na zbivanja devedesetih godina dvadesetog stoljeća – Domovinski rat te nastanak samostalne Republike Hrvatske. Unutar spomenute nalazi se i nastavna jedinica o Vukovaru i događajima koji su slijedili 1991.godine. Kako bismo učenicima što jasnije i vjerodostojnije prikazali zbivanja u Vukovaru, osim nastavnih sati posvećenih navedenom gradivu, svake godine organiziramo terensku nastavu u Vukovar i na Ovčaru. Terenska je nastava korelacija povijesti, geografije, Hrvatskog jezika, fizike, matematike, informatike te likovne i glazbene kulture. Ciljevi takvog tipa nastave su brojni, a neki od najvažnijih su: ukazati na teškoće prilikom nastanka suverene Republike Hrvatske, ukazati na pravo naroda na slobodu i samoodređenje, osuditi rješavanje sukoba primjenom sile, razviti stav učenika prema ratnim razaranjima i ljudskim žrtvama, ukazati na činjenicu tko je agresor, a tko žrtva te osuditi osvajački rat. Učenici se s potrebnim informacijama upoznaju prije odlaska, a svoje doživljaje putem plakata, prezentacija i sastavaka izražavaju nakon povratka.

Dana 30.travnja 2014.godine učenici osmih razreda OŠ Šećerana te područne OŠ Baranjsko Petrovo Selo posjetili su hrvatski grad Vukovar. Tema posjeta, kao što sam već napomenula, bila je Domovinski rat te smo učenicima, uz stručnu pomoć, prikazali teški put koji su Vukovarci prošli ratne 1991. godine.

Nastavu smo započeli na Trpinjskoj cesti u Spomen domu hrvatskim braniteljima gdje smo saznali što se dogodilo na spomenutoj lokaciji te vidjeli imena i prezimena poginulih hrvatskih branitelja. Nakon posjeta poznatom tenku na Trpinjskoj cesti, obilazak smo nastavili na Ovčari. Posjetili smo Spomen dom Ovčara, poslušali stučnog voditelja što se i na koji način odvijalo u hali koja je preuređena u muzej te se uputili na daljnje lokacije. Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata nezaobilazna je vukovarska lokacija. Također uz stručno vodstvo obišli smo vječnu vatru, zapalili svijeće poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te se uputili do vukovarskog vodotornja. Nakon šetnje baroknim centrom grada, posjetili smo Muzej u vukovarskom Dvorcu grofovske obitelji Eltz koji priča dugu vukovarsku povijest te poznati Križ na ušću Vuke u Dunav. Terensku nastavu završili smo posjetom Memorijalnom centru Domovinskog rata – Vojarni. Uz stručno vodstvo brigadira Petra Ćavara koji je učenike proveo kroz vojarnu i ispričao kako je on proveo teške mjesece opsade Vukovara, učenici su vidjeli razne izložbene primjerke oružja, kako standardne, tako i ručno rađene puške i razne eksplozivne naprave. Vojarna je, prema kasnijim učeničkim doživljajima, bila najzanimljiviji dio naše terenske nastave. Naime, učenici su slobodni upoznati sve što je u krugu Memorijalnog centra, a samim time i penjati se po brodu, ulaziti u tenkove i razne slične aktivnosti.

Nakon terenske nastave, učenici su likovnim i tekstualnim radovima te brojnim prezentacijama izrazili svoje doživljaje i mišljenja. Oduševljeni su viđenim te priznaju kako im je sada nastavno gradivo puno jasnije.

Iako učenici tijekom osmog razreda uče o Domovinskom ratu i Vukovaru, ovakav način izvođenja nastave vrlo je koristan i to ne samo njima, već i nastavnicima koji im mogu još vjerodostojnije, uz brojne stručne osobe, od kojih su većina proživjeli 1991.godinu,  zaista prikazati teške ratne godine Vukovara i njegovih stanovnika.

Leave a Response

Mirna Glavan
Rođena sam 1988. godine u Osijeku. Završila sam osnovnu školu i opću gimnaziju u Belom Manastiru te 2007. godine upisala smjer Hrvatski jezik i književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Osijeku. U srpnju 2013. godine diplomirala sam s temom "Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije" te stekla zvanje magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i magistra edukacije povijesti.