Rimski svijet

Katilinina zavjera

2.73Kviews

Katilinina zavjera je prvi pokušaj (66. godine pr.Kr.) da se najviši položaji u Rimskoj republici zadobiju putem zavjere. Zavjeru je povelo tajno udruženje upropalih Sulinih pristaša i nobila  pod vodstvom Lucija Sergija Katiline. Prva zavjera nije uspjela i 64. je organizirana druga, koju otkriva Ciceron i iskorištava u izbornoj borbi za konzulsko mjesto uz Gaja Antonija.

Narodni tribun P. Servilije Rul  podnosi zakonski prijedlog o dodjeljivanju zemlje siromašnom stanovništvu – želi se podijeliti državna zemlja u Kampanji. Ciceron istupa protiv tog prijedloga, te zakon nije iznesen na glasanje. To znači opadanje rimske demokracije i seoski plebs gubi politički značaj. Cezar 64. godine pr.Kr. poziva na sud dvojicu Sulinih pristalica. Procesi iz 64. i 63. upereni su protiv izvanrednih zakona koji ograničavaju suverenitet narodne skupštine. Konkurencija robovlasničkog rada odvlači plebs od produktivnog rada i dužničko pitanje ponovno postaje aktualno. Katilina kao svoju glavnu političku parolu ističe kasaciju dugova i 63. se pojavljuje kao zaštitnik sirotinje. Počinju ga simpatizirati nobili koji su zapali u dugove, te neki predstavnici aristokracije. Ciceron se pojavljuje na konzulskim izborima u oklopu, praćen stražom – mjere s demonstrativnim karakterom – cilj je pokazati da su konzuli i država u opasnosti.

Katilina propada na izborima, a Maulije u Etruriji diže ustanak. Donosi se senatska odluka o izvanrednim ovlastima konzula. U noći 6/7. studenog Katilinini ljudi na tajnom sastanku donose odluku da se pomoću Maulijevih trupa napadne Rim, te da se razračuna s protivnicima. Ciceron to otkriva i 8. studenog u senatu otvoreno optužuje Katilinu za spremanje oružanog ustanka. Nato Katlina bježi u Etruriju.  Zamjenjuje ga Publije Kornelije Lentul i sastavlja novi plan za prevrat 15. studenog (praznik Saturnalija). Pregovara sa Alobrožanima koji zavjerenike predaju Ciceronu. Na senatskoj sjednici 5. prosinca Cezar i Kras (također umiješani u zavjeru) traže da se zavjerenici razšalju po nuncijima, a Ciceron ih želi pogubiti što se i događa. Cezarova popularnost raste i 63. je izabran za pretora. Katilina u Etruriji vodi akcije, ali je potučen kod Pistorije. Nakon smrti Katilina ima mnogo pristalica, a pet godina nakon njegove smrti Ciceron je prognan iz Rima.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.