Biografije

Georg Friedrich Grotefend

Grotefend
2.1Kviews

Georg Friedrich Grotefend (1775.-1853.), njemački učitelj i jezikoslovac zaslužan za dešifriranje klinastog pisma. Od ukupno 37 znakova staroperzijskog klinastog pisma Grotefend je 1802. godine odgonetnuo njih 10. Za preostalih 27 znakova znanstvenicima je trebalo još 45 godina. Svoja je istraživanja počeo na crtežima klinastog pisma što ih je 1765. u Persepolisu nacrtao Carsten Niebuhr. Zanimljiva je motivacija koju je Grotefend imao za rad na klinastom pismu.

Prilikom jedne šetnje s prijateljem Rafaello Fiorillom započeo je raspravu da li je moguće pročitati natpise za koje ne znamo niti jezik niti sadržaj. Pala je i oklada u kojoj je Grotefend tvrdio da je to moguće. Dogovoreno je da pokuša sa klinastim pismom. U sljedećih šest tjedana Grotefend je uspio! Prvi znakovi koje je pročitao su iz riječi Darayavahusch: chschayathiya (= kralj Darije).

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.