Oružje kroz povijest

StG44 ili Sturmgewehr 44

4.15Kviews

Jeste li se ikad zapitali koja puška je prethodila svim modernim automatskim puškama? Gdje je stvorena ideja za AK-47? Jedno od, rekli bi najboljih, njemačkih oružja nastalo tijekom Drugog svjetskog rata je StG44 ili Sturmgewehr 44. Od početka masovne proizvodnje 1944. godine, pa do kraja rata proizvedeno ih je preko 400.000 komada. Nijemci su zaključili da se većina bliskih borbi vodi na udaljenosti do 400 metara. To je zaključak donešen na osnovi istraživanja u borbama tijekom 1939. i 1940. godine. Tada glavna njemačka puška Kar98K nije bila pogodna. Razvijena je za pucanje na 800-900 metara. Druga standardna puška bila je MP40, a njene mane su bile preciznost na samo do 100 metara i nedovoljna zaustavna moć metka od 9mm. Zamisao je bila: prvo razviti streljivo za novu automatsku pušku, koja će biti i dovoljno snažna i imati veći domet.

Razvoj takve puške započeo je tijekom 1942. godine i razni modeli su testirani na istočnome bojištu. Verzija izrađena 1944. godine pokazala se revolucionarnom. Ovo je oružje pružalo vojniku mogućnost paljbe na veće udaljenosti na otvorenom terenu, djelovanje u gradskoj borbi ili kao strojnička podrška. Inovatori su pokušavali dodatno poboljšati njene karakteristike. Za StG44 izrađen je i prvi infra crveni ciljnik nazvan “Vampir”. Bilo je pokušaja da se izradi i dodatni nastavak koji bi omogućavao pucanje “iza ugla” pod kutevima 30 do 45 stupnjeva (“Krummlauf”) – ovi pokušaji nisu ispravno funkcionirali.

StG44 je prvotno bila namijenjena elitnim SS postrojbama
StG44 je prvotno bila namijenjena elitnim SS postrojbama

StG-44 se prvenstveno dijelila elitnim njemačkim postrojbama unutar Waffen SS-a poput Leibstandarte, SS-Panzer-Division “Das Reich”, treća divizija “Totenkopf”, peta divizija  “Wiking”, dvanaesta divizija  “Hitler Jugend” i “Grossdeutschland”.

StG44 sa optičkim ciljnikom
StG44 sa optičkim ciljnikom
Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.