Crtice

Damoklov mač

2.88Kviews

Priča iz grčke mitologije. U IV. stoljeću prije Krista Sirakuzom je vladao tiranin Dionizije II. Njegov dvorjanin bio je slatkorječivi hvalisavac Damoklo. Damoklo je koristio svaku priliku kako bio pohvalio veliku sreću i moć koju Dionizije ima kao vladar. Vjerojatno iznerviran stalnim zadirkivanjem Dionizije mu je ponudio da zamijene mjesta na jedan dan, kako bi mogao osjetiti sve “čari” vladanja.

Damoklo je uživao u kraljevskim počastima, a najviše na svečanoj večeri. Tada je primjetio da mu iznad glave visi veliki, oštri mač obješen samo o jednu konjsku dlaku. Odmah je izgubio volju za slavljem i nije ga više zanimala ukusna hrana i lijepi mladići koji su ga okruživali. Nije više želio biti vladar niti imati tu “sreću”.

Izraz “Damoklov mač” se danas koristi kao izraz za veliku nesigurnost koju donosi vlast. Simbolizira mogućnost da velika vlast brzo propadne ili kobno završi.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.