Biografije

Josip Brunšmid

2.73Kviews

Prof.dr.sc. Josip Brunšmid, sveučilišni profesor, arheolog, profesor. Rođen u Vinkovcima 10. veljače 1858. godine. Tu je završio pučku školu i gimnaziju. Nakon završnog ispita 1876. odlazi na studij povijesti i geografije u Beč. Kao gimnazijski profesor vraća se u Vinkovce 1882. i radi sve do 1889. kada prelazi u Zagreb. Godine 1896. je izabran za prvog profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za arheologiju kao i za upravitelja Arheološkog muzeja. Na toj dužnosti ostaje sve do 1924. godine kada je umirovljen. Preuzeo je i dužnost urednika Vjesnika Hrvatskog arheološkog društva, koji je za njegovo vrijeme dobio moderniji izgled i bogatiji naučni sadržaj. Njegov rad u muzeju je bio veoma plodan. Znatno je povećao njegove zbirke, znanstveno ih obradio, razvrstao, što i danas ima veliku materijalnu i naučnu vrijednost. Objavljivao je svoje arheološke studije iz prapovijesti, antike i srednjovjekovne arheologije u velikom broju časopisa (119 bibliografskih jedinica). Istakao se i na polju numizmatike. Od svojih mladih dana je skupljao stari novac u Vinkovcima, tako da je svojedobno imao jednu od naj¬vrjednijih numizmatičkih zbirki u Europi.

Neprecjenjiv je njegov rad na polaganju temelja našoj arheološkoj i numizmatičkoj znanosti.

Najznačajnija su mu djela: “Die Inschriften und Münzen der griechischen Städte Dalmatiens” (1895.), “Colonia Aurelia Cibalae” (1902.), reprint izdanje SN “Privlačica” (1984) i druga.

Umro je u Zagrebu 29. listopada 1929. godine.

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.