Osvrti

Terenska nastava za nastavnike u Vukovaru

Profesori povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije
Profesori povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije
3.31Kviews

Profesori povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije školsku godinu završili su terenskom nastavom u Vukovar. U dogovoru s višim savjetnicima za nastavu povijesti profesorima Franjom Čičkom i Timurom Križakom  određen je plan aktivnosti na terenskoj nastavi. U Vukovaru nas je pričekao kolega Tihomir Hideg, voditelj ŽSV-a Vukovarsko-Srijemske županije i taj dan bio naš vodič kroz  spomen područja iz Domovinskog rata  i Muzeja Vučedolske Kulture.

Najprije smo se zaustavili na Trpinjskoj cesti i odali počast poginulim Varaždincima. U Domu hrvatskih branitelja slušali smo predavanje o obrani Vukovara i njegovim ratnim zapovjednicima. Potom smo se zaputili u Osnovnu školu Blage Zadre u kojoj smo održali zajednički stručni skup s temama iz zavičajne povijesti. Predavači, profesor Fabijan Ipša i profesorica pripravnik Nataša Radilković upoznali su kolege iz Vukovarsko – Srijemske županije s poviješću Varaždina i Čakovca, dok je profesorica Karolina Nadaždi Hideg upoznala naše profesore s poviješću Vukovara. Uz kratko druženje i razmjenu poklona krenuli smo prema Vukovarskoj bolnici.

 

 

U spomen svima koji su svojim nesebičnim i nadasve hrabrim držanjem omogućili rad bolnice, svim poginulim i stradalim žrtvama,  zapalili smo lampione. Pogledali smo film o radu bolnice u tim teškim trenucima, razgledali prostorije, čuli imena naših sugrađana koji su bili ranjenici, a neki od njih tog kobnog dana odvedeni i na Ovčaru. S tugom u srcu i pokojom suzom u krajičku oka uputili smo se do Memorijalnog groblja. Uz predavanje i odavanje počasti svim poginulim i nestalim vukovarskim braniteljima još smo neko vrijeme šetali grobljem i  sa zebnjom u srcu čitali imena, godine rođenja. A, mogli su to biti i naši očevi, sinovi…

 

Sljedeća destinacija, Hangar, sam ulazak i predavanje izaziva strah, ali i empatiju za te nedužne branitelje i ranjenike koji su tu proveli svoje posljednje trenutke. Dolazak na Ovčaru, gotovo nestvarno da se usred kukuruzišta nalazi masovna grobnica. Slušali smo predavanje, odali počast svim ubijenima i zajedničkom molitvom prisjetili se hrabrih branitelja Vukovara, stradale djece, civila i naših sugrađana koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Prepuni dojmova o tom dijelu naše povijesti uputili smo se prema  Muzeju Vučedolske kulture.

 

Nakon slušanja predavanja profesora dr.sc. Aleksandra Durmana o Vučedolskoj kulturi u palači Herzer i razgledavanja samog  Muzeja ostali smo zapanjeni dostignućima te eneolitske kulture. Samo vođenje kroz muzej gotovo nas je ostavio bez daha. Zar je uopće moguće da je  naš Vučedol  u svoje vrijeme prije gotovo  5000 godina bio veći od Pariza, Londona, da su Vučedolci izrađivali 25 vrsta keramičkih posuda, kola na četiri kotača, četiri vrste obuće i to razlikovali  obuću za lijevu i desnu nogu, izrađivali kolibe od pruća i slame s tri prostorije, imali najstariji europski kalendar, izrađivali odjeću s vrlo interesantnim motivima.. Obišli smo i arheološki lokalitet na kojem se trenutno  provode istraživanja, a na kojem je 2007. pronađena i  keramička čizmica, broj 19 za malo dijete, zamislimo se samo na gotovo pet tisuća godina tradicije proizvodnje obuće na ovim prostorima. Razgled nas je oborio s nogu. Koliko malo poznajemo našu povijest i koliko je znamo prezentirati svjetskoj javnosti?

 

Posjet Vukovaru završili smo vožnjom brodom Bajadera po Dunavu. Uz degustaciju poznatih srijemski vina i bajadere razgledali smo  još jednom grad s rijeke. Kući smo se vraćali pomiješanih emocija, kako onih tužnih iz razdoblja Domovinskog rata, ali isto tako i puni ponosa i vjere u bolju budućnost Vukovara,  eto i na tragu posjeta Muzeju Vučedolske kulture koji spada u rang svjetske baštine  Moramo se zahvaliti i našim donatorima bez čije pomoć ne bismo organizirali terensku nastavu, a to su Ministarstvo branitelja, Autotransport Presečki i Varaždin tours, Udruga roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije i cvjećarnica Diva.

Jadranka Jagenčić-Šušnjić
Radi u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin. Voditelj ŽSV-a nastavnika povijesti u srednjim školama Varaždinske i Međimurske županije.