Osvrti

Osvrt na program „Posjet osmih razreda Vukovaru“

12.7Kviews

Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ započela je prošle godine projekt “Posjet osmih razreda Vukovaru”. U školskoj godini 2014./2015. projekt je pilotiran na 5 slavonskih županija s namjerom da se od ove tekuće godine proširi na sve osnovne škole Republike Hrvatske. Nažalost zbog više komplikacija ove školske godine dobar dio škola nije uspio posjetiti Vukovar, ali je sigurno da će ta ideja biti realizirana već od sljedeće školske godine i nadalje. Više o tome uskoro pročitajte na povijesnom portalu u intervjuu sa Zoranom Šangutom, ravnateljem javne ustanove. U nastavku slijedi prikaz i kraći osvrt na trenutni program.

Posjet osmih razreda Vukovaru

Program je zamišljen u dva dana tijekom kojeg učenici upoznaju povijest Vukovara i okolice od prapovijesti do danas. Program se ostvaruje na više lokacija i zahtijeva veliku aktivnost učenika. Za ovaj izvještaj praćeno je putovanje učenika osmih razreda Osnovne škole Prelog.

Dan 1

9:00 – Dolazak u MCDRVU (vojarnu) / podjela lunch paketa

9:30 – 11:30 – Predavanja na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar

12:00 – 13:00 – Ručak

13:00 – 15:30 – Gradski muzej Vukovar, Muzej Vučedolske kulture

15:30 – 16:00 – Prijava u hostel Zagreb

16:00 – 18:30 – Slobodno vrijeme

18:30 – 19:30 – Večera

20:00 – 21:30 – Odlazak u disko

21:30 – Spavanje

Dan 2

8:00 – 9:00 – Doručak

9:00 – 13:30 – Obilazak memorijalnih lokaliteta:

Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

Spomen-dom Ovčara

Masovna grobnica Ovčara

Kukuruzni put – „Put spasa“

Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91

MCDR Vukovar – bivša vojarna 204. VU brigade

Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata

13:30 – 14:30 – Ručak

14:45 – 15:45 – Škola mira/Kviz znanja

16:00 – Povratak kućama/podjela lunch paketa

Učiteljski osvrt

Dvodnevna izvanškolska nastava o Domovinskom ratu je svakako vrlo dobra dopuna aktualnom nastavnom planu i programu Povijesti u 8. razredu osnovne škole. Još je pohvalnije što su troškovi puta, smještaja i prehrane pokriveni od strane Ministarstva branitelja i dodatno ne opterećuju roditelje. Sam program u Vukovaru pokriva puno lokacija i aktivnosti što dijelu učenika može biti malo napornije. Učitelji u pratnji nemaju veću brigu jer po svakom autobusu učenika dolazi po jedan voditelj iz centra koji se brine za koordinaciju svih aktivnosti. Jedini veći izazov za učitelje je održavanje tiše u manjim muzejskim prostorima – posebno kada se više grupa križa i povremeno smeta jedna drugoj. Što se prehrane tiče svaki dan su pokrivena tri obroka. Prvi doručak i hrana za put su lunch paketi koji sadržavaju sendviče, voće i vodu. Za ručak nije bilo tekućine pa učenici u istom objektu redovito odlaze u kupnju. Prema viđenom i prema nekoliko komentara drugih sudionika obroci su za dio dječaka malo premali.

Edukativna predavanja na samom početku (o raspadu SFRJ, Domovinskom ratu i bitci za Vukovar) održali su vodič i veteran koji je sudjelovao u obrani grada. Vodstvo u Muzeju grada Vukovara i u Muzeju vučedolske kulture odrađuju kustosice tih ustanova. Predavanje o tijeku bitke, oružju i logorima drži veteran bitke za Vukovar. Metodički gledano sadržaje bi bilo dobro poredati kronološki (od prapovijesti do rata) što trenutno još uvijek predstavlja organizacijski izazov. Predavanja nisu preduga i zamorna, samo možda odjednom donose veliku količinu podataka. Tri predavača koji se dotiču bitke za Vukovar pričaju i o svojim impresijama tako da se može čuti više perspektiva (uz nedostatak multiperspektivnosti). Učenici s velikom pažnjom prate predavanja vukovarskih veterana i glasno sudjeluju u kvizu znanja. Zaključni dio sa “satom mira” trebalo bi uz goste predavače pažljivo oblikovati kako bi se maksimalno naglasili efekti dvodnevne ekskurzije. Gradski i vučedolski muzej su stvarno prekrasni i prepuni kulturne baštine. Prava je šteta što se u gradskom muzeju ostaje svega dvadesetak minuta što je jedva dovoljno za protrčati kroz većinu soba na dva kata. Boravak u Vučedolu također nije dugačak da bi učenici mogli duže promatrati određene nalaze, ali je uz pomoć interpretatorice prolazak kroz sve prostorije muzeja vrlo protočan. Prostor vojarne se trenutno preuređuje pa je kretanje među eksponatima oružja vrlo nezgodno što učenike ne smeta da sjednu na cijev tenka T-55. Vjerujem da je njima cijelo dvodnevno iskustvo bilo baš po mjeri.

Trenutni program je već sada relativno dobro strukturiran i vjerujem da će po dovršenju renovacije prostora vojarne biti još i bolji. Memorijalnom centru se pruža iznimna prilika biti centar edukacije ne samo o bitci za Vukovar već i o cijelom Domovinskom ratu. Vjerujem da će uz dodatno oblikovanje sadržaja programa i uz produkciju novih edukativnih materijala biti savršena dopuna novom kurikulumu Povijesti.

Trenutna školska ocjena: vrlo dobar (4)

Leave a Response

Miljenko Hajdarović
Diplomirao povijest i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2005. godine radi kao nastavnik Povijesti, Sociologije, Politike i Građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Od siječnja 2006. do travnja 2020. g. uređivao je Hrvatski povijesni portal.