Osvrti

FUŠ – Film u školi

2.83Kviews

Kino Valli već godinama sustavno educira djecu i mlade s ciljem razvijanja kulture gledanja i promišljanja filmova. U sklopu projekta ”FUŠ – Film u školi”, koji je pokrenut 2009. nastoji poticati na redovito obilježavanje značajnih obljetnica i međunarodnih dana važnih za razvitak humanih vrijednosti s ciljem da se film prepozna kao vrijedan izvor informacija. Povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, Kino Valli već šestu godinu organizira projekciju filma vezanog za tematiku holokausta.

Kako bi učenicima približili tragediju holokausta na njima prihvatljiv način te ih podučili o vrijednostima tolerancije i prihvaćanja različitosti, prije svake projekcije filma učenici poslušaju uvodno predavanje o samom holokaustu koje im pomaže u razumijevanju razdoblja u kojem se film odvija.

Godine 2012. Za učenike osnovnih i srednjih škola Grada Pule i Istarske županije organizirana je projekcija filma Iskustva obitelji Mandić s fašizmom i nacizmom, a nakon projekcije organiziran je razgovor s Olegom Mandićem, Opatijcem, posljednjom osobom koja je zajedno sa svojom majkom i bakom izišla iz Auschwitza, zloglasnog logora smrti. Naredne je 2013., prikazan film Dječak u prugastoj pidžami, uvodno predavanje održao je Elvis Lenić, pulski filmski kritičar. Godine 2014., 2015., 2016., pulski i istarski učenici pogledali su filmove Kradljivica knjiga, Tajne rata i Trči dječače trči, a gostujući predavači bili su pulski povjesničari Igor Šaponja, profesor iz Strukovne i Ekonomske škole, te Igor Jovanović iz Osnovne škole Veli Vrh, koji se godinama bave ovom tematikom i sakupljaju usmena svjedočanstva preživjelih logoraša iz Istre. Za filmove Tajne rata i Trči dječače trči napravljeni su je i vodiči za gledanje filma s prijedlogom obrade filma na satu, zadacima za učenike, žanrovskim odrednicama filma, filmskim izražajnim sredstvima i osnovnom kronologijom holokausta, autora Željke Ferenčić iz Kina Valli u suradnji s Igorom Jovanovićem i Igorom Šaponjom.

Ove je godine 1600 učenika iz 17 osnovnih i 10 srednjih škola iz Pule, Raše, Juršića, Marčane, Medulina, Potpićna, Kanfanara, Svetvinčenta, Višnjana, Krnice i Rovinja pogledalo film Dnevnik Anne Frank te poslušalo uvodna predavanja koja su u suradnji s koordinatorom projekta FUŠ Tamarom Zec održali nastavnici povijesti Željko Cetina, Igor Jovanović i Igor Šaponja. Vodič za gledanje filma pripremila je Željka Ferenčić, nastavnica povijesti.

‘Dnevnik Anne Frank” je nova filmska adaptacija jednog od najpoznatijih i istodobno jednog od najpotresnijih dnevničkih zapisa u povijesti XX. stoljeća. Progovara ne samo o sudbini djevojčice Anne Frank i stradanjima Židova tijekom nacističkog režima, već i o povezanosti i sukobima unutar jedne obitelji. Naglasak je također na Anninom odrastanju, prvom zaljubljivanju, snovima i nadanjima, te se film prije svega obraća mladima. Priča započinje u Švicarskoj, oko sedam godina prije prvog dnevničkog unosa, a završava u logoru Bergen-Belsen, osam mjeseci nakon zadnjeg upisa. Redatelj filma je Hans Steinbichler.

Učenicima je film, iako traje preko dva sata (128 minuta), bio vrlo zanimljiv te ih nije ostavio ravnodušnima. Iako su već znali ponešto o Anni Frank, neki pročitali Dnevnik, a neki i pogledali izložbu o Anni koja je gostovala u Puli 2015., učenici su pažljivo gledali film jer je u radnji naglašeno Annino odrastanju, prvo zaljubljivanje, snovi i nadanja.

Nakon projekcije filma učenici OŠ Veli Vrh razgovarali su o diskriminaciji i različitosti. Vrlo su svjesni različitih načina diskriminacije koji su prisutni u današnjem društvu. Prihvaćaju različitost te smatraju da je različitost treba razumjeti i poštivati.

Nekoliko razmišljanja o različitosti koji su napisali učenici osmog a i b razreda OŠ Veli Vrh:

Biti drugačiji je dobro. različitost je važna jer nas čini jedinstvenim na ovom svijetu. Različitost je bogatstvo – Ana
Smatram da je različitost važna te da svaki narod treba održati svoje tradicije i posebnosti – Karla
Treba biti svoj i ne obazirati se na tuđa mišljenja – Jan
Svi smo različiti i to uoće nije loše. Kada bismo svi bili isti bilo bi dosadno, čudno i neobično. Iva
Različitost je kad ljudi različito gledaju na život i svijet oko nas. Razni nas pogledi na svijet upotpunjuju kao ljudska bića. Lorenco
Biti drugačiji znači da si individualac, razlikuješ se od ostalih. Jedinstven si onakav kakav jesi sa svim svojim kvalitetama i manama. Dorotea
Različitost je vrlo važna jer nas to čini onima što jesmo i Bog nas je stvorio da budemo različiti. Elois

Veliki odaziv i pozitivni dojmovi predavača i učenika, potvrđuju da je ovo izvrstan način učenja o svjetskoj povijesti, ali i proširivanja svjesnosti o važnosti tolerancije i potrebe zaštite temeljnih ljudskih prava.

 

Igor Jovanović
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.