Društva - Udruge - Organizacije

Godišnja skupština Hrvatske udruge nastavnika povijesti

2.96Kviews

Skupštinu je otvorio tajnik udruge Krešimir Erdelja (OŠ Rudeš, Zagreb), nakon čega je podnio izvješće o radu u prethodnoj godini te naveo projekte u kojima su sudjelovali pojedini članovi, a i sama udruga kao partner. Profesor Neven Budak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavio je dvije čitanke u izdanju Centra za demokraciju i pomirenje u Jugoistočnoj Europi osvrnuvši se na proces njihovog kreiranja i probleme na koje su urednici i autori naišli. Naglasio je potrebu poticanja kritičkog mišljenja kod učenika uz upotrebu multiperspektivnosti i izvornih materijala u nastavi. Sudionici su na poklon dobili obje čitanke: The Cold War (1944 – 1990) i Wars, Divisions, Integration (1990-2008), na engleskom jeziku. U tijeku su pregovori za prevođenje čitanki na hrvatski jezik.

Vedran Ristić (III. gimnazija Osijek), predstavio je tri radionice na teme fašizma, govora mržnje i sufražetkinja koje povezuju predmet Povijest s Građanskim odgojem i obrazovanjem, a nastale su u suradnji s Centrom za mirovne studije i Mirtom – Ustanovom za obrazovanje odraslih. Igor Jovanović (OŠ Veli Vrh, Pula) predstavio je materijale za učenike na temu Drama u Tampereu (Sukob Tito – Staljin na nogometnom terenu). Profesor Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje pod naslovom Čiji je stari bija ustaša, a čiji partizan – suočavanje ili obračun s hrvatskom prošlošću u kojem je analizirao relativizaciju zločina počinjenih od strane Ustaškog pokreta za vrijeme NDH, suvremeno korištenje ustaške ikonografije te rehabilitaciju ustaških dužnosnika u razdoblju nakon Domovinskog rata. Također je komentirao revizionističke tendencije u poslijeratnoj historiografiji i nastavi povijesti, a i u društvu općenito. Igor Jovanović prezentirao je film i projekt Istarske sudbine – Istrani u koncentracijskim logorima u Drugom svjetskom ratu i poraću, a Dea Marić (Agencija za mobilnost i projekte EU) i Miljenko Hajdarović (SS Čakovec, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava) predstavili su projekt EUROCLIO-a IHEA o upotrebi ICT-a u kreiranju nastavnih materijala i projekt ePact.

Skupština je zaključena raspravom o budućim ciljevima i aktivnostima Udruge i izborom novog vodstva. Za predsjednicu je izabrana Dea Marić, za potpredsjednika Igor Jovanović, za tajnika Vedran Ristić, a novi koordinator za međunarodnu suradnju je Denis Detling (Muzej Slavonije, Osijek).

Dea Marić, nova predsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti
Dea Marić, nova predsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti
Vedran Ristić
Profesor povijesti u III. gimnaziji Osijek. Tajnik Hrvatske udruge nastavnika povijesti.