Skupovi i konferencije

Centropa zakoračila u Hrvatsku

Centropa
2.18Kviews

Centropa – gdje povijest Židova ima svoje ime, lice, priču – geslo je nevladinog povijesnog instituta sa sjedištem u Beču koji propagira povijest na način da prikaže pojedinačne sudbine ljudi iz prošlosti. Iako je projekt Centrope započeo s proučavanjem židovskih zajednica prije, za vrijeme i nakon Holokausta, djelatnost se proširila i na cijelo dvadeseto stoljeće. Posebna pažnja pridaje se i ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Materijal koji distribuira Centropa je besplatan i vrlo prihvatljiv za korištenje, te ga se može uploadati s njihove stranice www.centropa.org

OŠ Lauder Hugo Kon u Zagrebu, ugostila je 25. i 26. veljače 2017. preko 30 učitelja povijesti i drušvenih predmeta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Centropinim koordinatorima bio je zadatak upoznati nove potencijalne članove (kako oni vele velike obitelji) s novim nastavnim materijalima, posebno filmovima koji bitno mogu pridonijeti poboljšanju kvalitete nastave i poticanju rasprave među učenicima. Pred nama su bila tri filma u trajanju do 20 minuta koje smo nakon projekcije trebali razraditi i prezentirati kako bi ih upotrijebili na satovima. Naglasak nije bio isključivo na Holokaustu, već i na multietničnosti, multikulturalnosti, snošljivosti i toleranciji, gospodarskoj povijesti, uzrocima rata. „Preživjeti u Sarajevu – prijateljstvo u vrijeme rata“ govori o najdužoj opsadi jedne prijestolnice na tlu Europe; „Hana Gašić, moj španjolsko-bosanski život“ je priča o sarajevskoj Sefardki Hani Montiljo koja se kasnije udala za Srbina i odselila u Beograd te (još uvijek) beznaslovni film „Refka i Elvira“ paralelno prati sudbine dviju Židovki u doba Drugog svjetskog rata. U ostatku programa odvijala su se i zanimljiva izlaganja hrvatskih, bosanskih i srpskih koordinatora, prezentacije nastavnih materijala i jedinica te rasprava i dogovori za naredne projekte i suradnju. Domaćini su se potrudili, hrana odlična, a gosti su imali priliku razgledati Zagreb s onom tajnovitom povijesnom stranom.

Centropa

Foto: Vedran Ristić

 

Milivoj Dretar
Diplomirao povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine radi u OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet. Iste godine objavljuje prvi članak „Povijest ludbreške židovske zajednice“ u Podravskom zborniku, a nakon toga seriju članaka o povijesti ludbreških Židova u Ha-Kolu, glasilu židovske zajednice u Hrvatskoj. Pisao i za Historiu Varasdiensis, Meridijane i Most. Dopisnik Glasa antifašista i Ha-Kola, autor više članaka na Hrvatskom povijesnom portalu. Najviše se bavi zavičajnom poviješću i tematikom 2. svjetskog rata, posebno Holokaustom i Narodnooslobodilačkim pokretom.