Poučavanje povijesti

Ponavljanje prapovijesti gradnjom nastambi

5.63Kviews

Već nekoliko godina s učenicima petih razreda na kraju nastavne cjeline Čovjek u prapovijesti umjesto klasičnog načina ponavljanja gradimo „prapovijesne nastambe“. Nakon što naučimo kako se živjelo u tom periodu i uočimo promjene koje su dovele do promjene načina života krećemo u naš mali projekt.

Učenici su podijeljeni u 4 skupine: spilje, zemunice, sojenice i kolibe. Odredimo pravila, potreban materijal (što možemo pronaći u prirodi ili iskoristiti odbačeni materijal – kamen, stari papir, pijesak, kutije, drvo, lišće, sijeno i sl.) i način rada te podijelimo zadatke. Svaka skupina ima zadatak napraviti „selo“ s najznačajnijim karakteristikama – nastambe, ljude, prikazati čime se ljudi bave, kako se hrane i kakav je okoliš u kojem žive. Dobar dio posla učenici odrade kod kuće, posebno kad su u pitanju kolibe koje zahtijevaju više vremena i posebne alate za izradu. Tijekom jednog ili dva nastavna sata izrađujemo sve potrebne dijelove i nakon što završimo „prapovijesno naselje“ izložimo ga u hodniku naše škole.

Sakupimo sve potrebne dijelove i povežemo grupe iz svih petih razreda tako na kraju dobijemo prava mala naselja. Kronološki ih poredamo i povežemo putokazima (Prapovijest, Kameno doba, Starije kameno doba, Mlađe kameno doba), a umjesto kilometarskih udaljenosti na putokazima su vremenske odrednice. Učenici pozitivno reagiraju na ovakav način rada. Izrađujući ovo naselje dobiju uvid kakve su promjene nastale, zanima ih što više podataka kako bi uspješnije odradili svoj zadatak. Prilikom provjere znanja iz ovog područja uočila sam kako im je pomoglo da uoče kontinuitet i promjene, lakše se snalaze u vremenu i bolje uočavaju uzročno-posljedične veze.

Leave a Response

Mirena Buljan-Bašić
Diplomirana povjesničarka i profesorica povijesti, a od 2014. godine i diplomirana arhivistica. Rođena u Sinju, studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radim kao nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Dinka Šimunovića Hrvace.