Poučavanje povijesti

Poruke u boci

Primjer iz nastavne prakse

Poruke u boci
7.17Kviews

Pripremajući se za novu školsku godinu odabirem one stare ideje i teme koje su bile dobro prihvaćene prošle godine kako bi ih za ovu godinu ponovno iskoristila i doradila. Jedna od njih je bila izrada poruka u boci. S učenicima šestih razreda nakon obrade nastavne cjeline Velika geografska otkrića dogovorila sam način ponavljanja. Svaki učenik je dobio tajni zadatak na papiriću. Tajni zadatak je osoba u ime koje učenik treba napisati poruku, neke osobe su stvarne poput Kristofora Kolumba, Barholomea Diaza ili Las Casasa, a neke osobe su izmišljene poput majke Hernana Cortesa ili zaručnice nekog mornara na Magellanovom brodu koji će se vratiti itd.

Zadatak je bio napisati poruku dovoljno jasnu da možemo odgonetnuti tko je osoba koja je pisala, mogu se koristiti stvarne godine, mjesta i događaji, a priča je izmišljena i uklopljena u zbivanja koja nam pomažu zaključiti o kojoj se osobi radi. Svaki učenik donese svoju poruku u boci, zatim se boce podijele natrag učenicima (učenik ne može dobiti svoju poruku). Svaki učenik otvara dobivenu poruku, čita i pokušava zaključiti tko je osoba koja je pisala poruku, na temelju čega to zaključuje i odrediti mjesto i vrijeme bacanja poruke.  Učenici rade bilješke i kasnije objašnjavaju kako su odgonetnuli zadatak. Navest ću par primjera:

More, tebi bacam ovu poruku kao molitvu! Molim te, vrati mi mog sina, jedino njega još čekam. Prošlo je mnogo vremena, skoro tri godine, a njega nema…Poveo je tolike ljude, strah me je. Gdje da gledam, otkud će doći, s Istoka, sa Zapada…da li da ga uopće čekam.

Dosta mi je svega, plovimo već tjednima, žalim što sam pošao na ovaj put. ON je na onom drugom brodu, drago mi je što nisam s njim. Kuham im ono što imamo, a nemamo gotovo ništa. Ako tko nađe ovu moju poruku neka zna kako nam je bilo……„

Prvi zadatak je bio F. Magellan, a drugi mornar –  kuhar na Kolumbovom prvom putovanju koji nije s njim na brodu.

Naravno, bilo je poruka poput: “ Evo, sad znam da je Zemlja okrugla, a ne znam hoću li doploviti kući. „ Ili “ Dragi, ja te više ne čekam i ne zanima me jel Zemlja okrugla ili nije. „, a i onih koje su bile potpuno nejasne.

Koristili smo samo staklene boce, koje su učenici mogli ili nisu morali ukrasiti. I u svakom razredu smo imali po jednu razbijenu bocu na satu i jednu razbijenu na putu do škole. Nitko nije bio ozlijeđen.

Leave a Response

Mirena Buljan-Bašić
Diplomirana povjesničarka i profesorica povijesti, a od 2014. godine i diplomirana arhivistica. Rođena u Sinju, studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radim kao nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Dinka Šimunovića Hrvace.