Poučavanje povijesti

Muzej u šestom razredu

Primjer iz nastavne prakse

Muzej u šestom razredu
6.56Kviews

Na samom početku šestog razreda tijekom cjeline Europa i Sredozemlje nakon seobe naroda odnosno vremena Karla Velikog učenici su izradili krune za vladare koje ćemo ove godine kruniti. Prvi od njih su bili Karlo Veliki i Oton I. Krune će činiti stalni postav našeg muzeja jer će nam svaka poslužiti za krunidbu npr. Stjepana Držislava, Zvonimira itd.

Druga izložba bila je izložba rukopisnih djela pisanih glagoljicom. Kako bi upoznali glagoljicu, iluminaciju, rad u pisarnicama, ali shvatili važnost izuma tiskarskog stroja te tešku dostupnost pisanih djela u srednjem vijeku učenici su postali pisari. Njihova najbolja djela izazvala su interes i drugih učenika. Nakon pisanja učenici su zamijenili svoje radove i postali čitatelji poruka.

Treća izložba bila je vezana uz pokrštavanje Hrvata za čiju su prigodu učenici izrađivali Višeslavovu krstionicu te kadionicu iz Stare Vrlike. Koristili su različite tehnike i materijale, a nastali radovi bili su različitih veličina.

Četvrta izložba je također vezana uz Hrvatsku u ranom srednjem vijeku. Proučavajući dinastiju Trpimirovića počeli smo se baviti genealogijom naših obitelji pa su učenici za izložbu izradili različita obiteljska stabla svojih obitelji.

Trenutni postav čine štitovi templara, ivanovaca i teutonaca koje su učenici izradili pri pripremanju predstavljanja tih redova ostalim učenicima u grupnim radovima.

Leave a Response

Mirena Buljan-Bašić
Diplomirana povjesničarka i profesorica povijesti, a od 2014. godine i diplomirana arhivistica. Rođena u Sinju, studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radim kao nastavnica povijesti u Osnovnoj školi Dinka Šimunovića Hrvace.