Novo:

18 godina FAME

Prigodno rođendanski...

Prije 18 godina započeo je rad web stranica the FAME - the Flags & Arms of the Modern Era (Zastave i grbovi suvremenog doba) http://zeljko-heimer-fame.from.hr/ . Od najranijih početaka kada su predstavljene nacionalne i regionalne zastave, a onda i grbovi iz regije, u 18 godina na stranicama su prikazane zastave i grbovi cijelog niza veksiloloskih područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, ali i susjednih država i država prethodnica poput Austrougarske i Jugoslavije. Uz razne varijaqcije nacionalnih zastava prikazane su zastave dijelova država, pokrajina, regija itd. gradova i općina i drugih lokalnih jedinica, zastave raznih vrsta koje se rabe na moru - jedriličarske, trgovačke, ratne itd. zatim zastave sportskih, komercijalih i političkih tijela i mnoge druge. Svi tekstualni podaci na FAME-u dostupni su na dva jezika, hrvatskom i engleskom, gotovo 2200 natuknica ilustriranih s 3900 crteža.

Povodom svojevrsne proslave 18. godišnjice FAME-a izvršeno je, uz manje osvježenje stilskog prikaza stranica, dodavanje relevantnih opisa grbova i zastava iz službenih dokumenata – zakona, odluka i propisa, za sada za zastave i grbove jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Kao najvažniji službeni dokument u tom smislu izdvajaju se rješenja Ministarstva uprave, koja na vrlo stručan način opisuju (blazoniraju) odobrene grbove i zastave. Do sada je prikupljeno više od 130 tekostva tih službenih i stručnih opisa, koji su sada dostupni i na web stranicama.

Ovo je ujedno prilika zavaliti se nebrojenim suradnicima koji su me u posljednjih 18 godina pratili i ukazivali mi na netočnosti, novosti ili bolje izvore i koji su, ponekad i vrlo detaljno, pratili što je novo na stranicama svakim ažuriranjem.

Uz srdačan pozdrav,

Željko Heimer

http://zeljko-heimer-fame.from.hr/

Željko Heimer
About Željko Heimer (2 Articles)
Bojnik dr. sc. Željko Heimer, dipl. inž., doktorirao na poslijediplomskom doktorskom studiju sociologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diseratcijom "Identitet Oružanih snaga Republike Hrvatske iskazan zastavama iz Domovinskog rata i nakon njega". Sa suradnicima 2006. godine osniva Hrvatko grboslovno i zastavoslovno društvo kad je i izabran za predsjednika Društva te uređuje polugodišnjak "Grb i zastava", glasnik HGZD. Održava web stanice the Flags and Arms of the Modern Era (FAME, http://zeljko-heimer-fame.from.hr, od 1996.) gdje objavljuje rezultate svojih veksiloloških istraživanja povijesnih i današnjih zastava prvenstveno na području Hrvatske, Slovenije i BiH.